Facebook

Architektura wnętrz

30.05.2012Gabinet dentystyczny / Estudio Hago

Tagi: /, dentystyczny, Estudio, gabinet, Hago

Białe szkliwo ścian

Hiszpańscy architekci z Estudio Hugo zakończyli prace nad gabinetem dentystycznym w jednym z biurowców w Maladze. Poczucie ciągłości było kluczowe dla tego projektu, dlatego architekci patrzyli na przestrzeń jako na całość, a nie szereg publicznych i prywatnych fragmentów połączonych ze sobą.

Rezultatem jest duży open-space, podzielony na strefy, w których wykonywane są zabiegi. Ruch personelu i pacjentów jest tu organiczny, a otwarta przestrzeń, choć zapewnia wystarczającą prywatność, nie izoluje pacjentów, co pozwala im nie skupiać się tak bardzo na niemiłych doświadczeniach związanych z zabiegami.

Gabinety umieszczone wzdłuż północnej ściany budynku są dobrze doświetlone, a światło słoneczne dociera do dalszych partii gabinetu takich jak recepcja i poczekalnia.

Ściany zostały pokryte białym szkłem i jasnym drewnem - brak zbędnych ozdób powoduje, że przestrzeń jest czysta i minimalistyczna.

Do takiego dentysty mógłbym chodzić z przyjemnością.


via dezeen.com

Autor: Icon


Galeria

Komentarze

Komentarz użytkownika IgaLabinowicz IgaLabinowicz
02.06.2012 11:22
Jestem ciekawa jak to faktycznie w praktyce wygląda. Wnętrze bardzo interesujące, jednak te mini gabinety w otwartej przestrzeni... nie wiem czy dobrze bym się tam czuła, słysząc więcej niż 1 wiertło... ugh...
odpowiedz

Aby móc uczestniczyć w dyskusji musisz się zalogować

Zaloguj się

do góry